Change your language to English English | Change your language to Greek Greek | Bookmark this page Bookmark | Φόρμα Επικοινωνίας

ΔΗΜΟΣ ΣΠΕΤΣΩΝ

ΔΗΜΟΣ ΣΠΕΤΣΩΝ
ΔΗΜΟΣ ΣΠΕΤΣΩΝ

ΔΗΜΟΣ ΣΠΕΤΣΩΝ


ΣΠΕΤΣΕΣ ΧΩΡΑ, 18050 ΣΠΕΤΣΕΣ
Tel: 22983-20010
Fax: 22980-73366
e-Mail: dspetson@hol.gr
Web Site: http://www.spetses.gr
 
ΔΗΜΟΣ ΣΠΕΤΣΩΝΔΗΜΟΣ ΣΠΕΤΣΩΝΔΗΜΟΣ ΣΠΕΤΣΩΝΔΗΜΟΣ ΣΠΕΤΣΩΝΔΗΜΟΣ ΣΠΕΤΣΩΝΔΗΜΟΣ ΣΠΕΤΣΩΝΔΗΜΟΣ ΣΠΕΤΣΩΝΔΗΜΟΣ ΣΠΕΤΣΩΝΔΗΜΟΣ ΣΠΕΤΣΩΝΔΗΜΟΣ ΣΠΕΤΣΩΝΔΗΜΟΣ ΣΠΕΤΣΩΝΔΗΜΟΣ ΣΠΕΤΣΩΝ

 

                                                                    

 

Τα χωριά του Δήμου μας με τον Πληθυσμό τους 

Τα χωριά του Δήμου μας με τον Πληθυσμό τους

ΔΗΜΟΣ ΣΠΕΤΣΩΝ (Έδρα: Σπέτσαι,αι)- Πληθυσμός = 4.027¶γιοι Ανάργυροι,οι

18

Βελοπούλα,η (νησίς)

0

Κουζούνος,ο

4

Λιγονέρι,το

4

Μονή Αγίων Πάντων,η

0

Σπέτσαι,αι

4.001

Σπετσοπούλα,η (νησίς)

0

 

 

Καλώς ήλθατε στις Σπέτσες

    Οι Σπέτσες είναι ιστορικό νησί απέναντι από την Αργολική χερσόνησο, δεξιά από την είσοδο του Αργολικού κόλπου, σε απόσταση 1,5 ναυτικού μιλίου από την Ερμιονίδα και 50 ναυτικών μιλίων από τον Πειραιά. Οι Σπέτσες έχουν σχήμα ωοειδές, περίμετρο ακτογραμμής 13 χλμ., έκταση 22,5 χλμ2. με μέγιστο μήκος 6,5 χλμ. και μέγιστο πλάτος 4 χλμ. Διασχίζεται από λοφοσειρές με υψηλότερη κορυφή τον Προφήτη Ηλία (291μ.). Τα ακρωτήρια της νήσου είναι: Το Σουρμπούτι (ΒΑ.), το Κάβο - Φανάρι (Α.), ο Μαυρόκαβος (ΝΑ.), το Ζάστανο (Ν.) και το Μπουρμπούθι (ΒΔ.). Τις Σπέτσες συμπληρώνουν τρεις ακόμη νησίδες: η Σπετσοπούλα, ο Aγιος Γιάννης και το Μικρό Μπούρμπουλο. Το έδαφος των Σπετσών είναι κυρίως πευκόφυτο και μεγάλο μέρος του είναι καλλιεργήσιμο. Κύρια προϊόντα που παράγονται είναι ελιές, λάδι, δημητριακά, σταφύλια, αμύγδαλα, σύκα και λίγα κτηνοτροφικά προϊόντα. Το κλίμα είναι δροσερό και υγιεινό και προσφέρεται ως τόπος παραθερισμού. Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως στη ναυτιλία και την αλιεία.

    Πρωτεύουσα του νησιού είναι η ομώνυμη πόλη που αποτελεί Δήμο στον οποίο σύμφωνα με τη νέα διοικητική διαίρεση της χώρας κατά το Πρόγραμμα Καλλικράτης, υπάγονται οι συνοικισμοί: Αγία Παρασκευή, Άγιοι Ανάργυροι, Άγιοι Απόστολοι, Αδοσίδον, Βρέλον, Έλωνας, Ζωγερία, Λιγονέρι, Παραπόλα, Τζήλα, η γυναικεία Μονή Αγίων Πάντων και η νησίδα Σπετσοπούλα ιδιοκτησίας της Οικογένειας Νιάρχου.

Παραλίες

    Τις παραλίες του νησιού μπορείτε να επισκεφθείτε είτε με λεωφορείο είτε με καΐκι όπου εκτός από το κολύμπι και το ψάρεμα θα έχετε τη δυνατότητα να ασχοληθείτε και με θαλάσσια αθλήματα και δραστηριότητες, όπως θαλάσσιο σκι, κανό, wind surfing, wakeboard, banana, tubes, θαλάσσιο ποδήλατο, ελεύθερη κατάδυση κ.ά.

Παραλία Αναργυρείου Σχολής: οργανωμένη παραλία στη βορειοδυτική άκρη της πόλης, με υποδομή για θαλάσσια αθλήματα και δραστηριότητες.

Παραλία Αγ. Μαρίνας: οργανωμένη, πολυσύχναστη παραλία στη νοτιοανατολική άκρη της πόλης, σε κατάφυτο όρμο, διαθέτει υποδομή για θαλάσσια αθλήματα και δραστηριότητες, ταβέρνες και beach bar

Παραλία Αγ. Ανάργυρων: οργανωμένη, πολυσύχναστη παραλία με βότσαλα, σε κατάφυτο όρμο της δυτικής πλευράς - διαθέτει υποδομή για θαλάσσια αθλήματα και δραστηριότητες, καθώς και ταβέρνες.

Παραλία Ζωγεριά: Σε κολπίσκο της βόρειας πλευράς, με πευκοδάσος δίπλα στη θάλασσα.

Παραλία Καμάρες: απόμερη παραλία στη δυτική πλευρά των Σπετσών.

Παραλία Βρέλλου: ήσυχη, πευκόφυτη παραλία στην βόρεια πλευρά του νησιού.

Παραλία Αγ. Παρασκευής: οργανωμένη, πολυσύχναστη παραλία σε κολπίσκο της δυτικής πλευράς, με πεύκα που φθάνουν μέχρι τη θάλασσα.

Παραλία Κουζουνός: Στη νοτιοανατολική πλευρά των Σπετσών, απέναντι από την Σπετσοπούλα.

Παραλία Ξυλοκέριζα: οργανωμένη παραλία στη νότια πλευρά του νησιού.

Παραλία Λιγονέρι: ήσυχη πευκόφυτη παραλία στη βόρεια πλευρά του νησιού

    Ακόμη μπορείτε να κολυμπήσετε και να χαρείτε την καταπληκτική θάλασσα στις παραλίες: Κουνουπίτσα, Αγ. Μάμος και Αγ. Νικόλαος

Ιστορία 

   Τα παλαιότερα ευρήματα κατοίκησης που έχουν ανακαλυφθεί στις Σπέτσες ανάγονται ήδη στην πρωτοελλαδική περίοδο (3η χιλιετία π.Χ.). Το νησί αναφέρεται από τον περιηγητή Παυσανία με το όνομα Πιτυούσ(σ)α, δηλαδή πευκόφυτη (πίτυς =πεύκο), γνώρισμα που διατηρεί μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με την επικρατέστερη ετυμολογία το σημερινό όνομα προήλθε από το βενετικό Isola di Spezzie (=νησί των αρωματικών φυτών), ενώ πολύ αργότερα εμφανίζεται και το όνομα Πέτσα/Πέτσες.

    Στην εποχή της Φραγκοκρατίας οι Σπέτσες περιήλθαν στους Ενετούς (1220-1460) και εξ αυτών στους Τούρκους. Πιθανότατα στα τέλη του 15ου αι. στις Σπέτσες (που μέχρι τότε είχαν ελάχιστους κατοίκους) εγκαταστάθηκαν αλβανόφωνοι από τη γειτονική Πελοπόννησο και τους επόμενους αιώνες ο εποικισμός του νησιού συνεχίστηκε με τη δημιουργία του πρώτου οικιστικού πυρήνα στη θέση Καστέλι όπου υπήρχε ακρόπολη επί λόφου (σημερινή θέση ο ναός του Αγίου Βασιλείου). Σύμφωνα με τον αββά Fourmont οι Σπέτσες το 1730 ήταν ένας ασήμαντος οικισμός και μέχρι το ρωσοτουρκικό πόλεμο των ετών 1768-1774 παρέμεναν ένα μικρό χωριό, οι κάτοικοι του οποίου ασχολούνταν με τη γεωργία και την αλιεία, όπως αναφέρει ο γάλλος αξιωματικός Bellin, που επισκέφθηκε το νησί εκείνη την εποχή.

    Οι κάτοικοι των Σπετσών έλαβαν μέρος στον Ρωσοτουρκικό πόλεμο (1770) και υπέστησαν μεγάλη καταστροφή από τους Τούρκους. Μετά όμως 5 έτη (1774-1775) αμνηστεύτηκαν από τους Τούρκους. Τότε οι κάτοικοι κατέβηκαν στην παραλία και έκτισαν την σημερινή πόλη. Την φιλοπατρία τους όμως οι Σπετσιώτες την έδειξαν και το 1790 όταν έσπευσαν να βοηθήσουν τον Λάμπρο Κατσώνη που για την πράξη του αυτή υπέστησαν πάλι νέα καταστροφή από τους Τούρκους.

    Αμέσως μετά όμως, στις λίγες δεκαετίες που μεσολάβησαν μέχρι την Επανάσταση του 1821, το νησί ακμάζει, καθώς οι κάτοικοί του επιδίδονται στη ναυτιλία ναυπηγώντας "λατινάδικα", "σαχτούρια" και άλλα μεγαλύτερα πλοία, που έπλεαν σε όλη τη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα. Οι παράγοντες που συνέβαλαν στην ακμή της ναυτιλιακής και εμπορικής δραστηριότητας των Σπετσών και κατ' επέκταση στην οικονομική και πνευματική άνθησή τους στα τέλη του 18ου και στις αρχές του 19ου αι. ήταν οι νέες δυνατότητες που έδωσε στην ελληνική εμπορική ναυτιλία η ρωσοτουρκική συνθήκη του Κιουτσούκ Καϊναρτζί (1774), η αυτοδιοίκηση που εξασφάλισε το νησί και κυρίως η διάσπαση από τους έλληνες ναυτικούς του αποκλεισμού που είχε επιβάλει η Αγγλία στα λιμάνια της γαλλικής επικράτειας κατά τη διάρκεια των ναπολεόντειων πολέμων για τη μεταφορά σιτηρών, σε συνδυασμό με την εξαφάνιση των γαλλικών πλοίων από την ανατολική Μεσόγειο. Επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας τα Σπετσιώτικα πληρώματα αποκαλούνταν "Τζαμουτζαλήδες" έναντι των Υδραίικων που αποκαλούνταν "Σουλουτζαλήδες" που όμως ήταν λίαν περιζήτητα ακόμη και από τους Οθωμανούς στόλαρχους όπως και από τον Καρά-Αλί. Η επίδοση των Σπετσιωτών στη θάλασσα φαίνεται και από την υποχρέωσή τους να προσφέρουν ναύτες για να υπηρετήσουν στον τουρκικό στόλο το γεγονός αυτό -σε συνδυασμό με την αντιμετώπιση της πειρατείας- είχε ως αποτέλεσμα τα πληρώματα των σπετσιώτικων πλοίων να αποκτήσουν πολεμική εμπειρία, που αποδείχθηκε πολύτιμη στο ναυτικό αγώνα της Επανάστασης.

    Οι Σπέτσες ήταν το πρώτο νησί στο οποίο κηρύχθηκε η Επανάσταση, στις 3 Απριλίου 1821, με πρωτοστάτες τους Π. Μπόταση, Γ. Πάνου κ.α. Αμέσως οι Σπετσιώτες έστειλαν αντιπροσωπείες στην Ύδρα και σε άλλα νησιά για να παρακινήσουν τους κατοίκους τους να εξεγερθούν, ενώ συγχρόνως αποφάσισαν να συμμετάσχουν με τα πλοία τους στους θαλάσσιους αποκλεισμούς του Ναυπλίου και της Μονεμβασιάς (όπου διακρίθηκε η Λασκαρίνα Μπούμπουλη, η γνωστή Μπουμπουλίνα).

    Γενικότερα, καθοριστική ήταν η συμβολή του νησιού στο ναυτικό αγώνα των Ελλήνων (πολιορκία παράλιων φρουρίων, ανεφοδιασμός, συμμετοχή στην άμυνα ελληνικών οχυρών θέσεων, διάσωση στρατιωτικών δυνάμεων και αμάχων, παρεμπόδιση των κινήσεων του εχθρικού στόλου για μεταφορά στρατευμάτων και εφοδίων κ.λπ.).

    Στις αρχές Σεπτεμβρίου του 1822 το νησί κινδύνευσε σοβαρά από τον τουρκικό στόλο και την άμυνά του ανέλαβαν ο κοινοτικός άρχοντας Χατζηγιάννης Μέξης με λίγους ενόπλους και ο Π. Κολοκοτρώνης με 400 Πελοποννήσιους (οι άμαχοι είχαν προηγουμένως μεταφερθεί στην Ύδρα). Τελικά, στις 8 Σεπτεμβρίου τα ελληνικά πλοία (56 πολεμικά και 16 πυρπολικά), σε ναυμαχία που έγινε στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σπετσών και Ερμιονίδος, έτρεψαν σε άτακτη φυγή τον τουρκικό στόλο εμποδίζοντάς τον να ανεφοδιάσει το πολιορκούμενο Ναύπλιο, γεγονός που υπήρξε σωτήριο για τον αγώνα στην Πελοπόννησο. Η επιτυχία αυτή οφειλόταν κυρίως στον αιφνιδιασμό και τον πανικό του εχθρού από τις παράτολμες ενέργειες δύο πυρπολητών, του Υδραίου Α. Πιπίνου και του Σπετσιώτη Κ. Μπαρμπάτση, ο οποίος καταφέρνει να εισέλθει στο κέντρο του τουρκικού σχηματισμού και να πυρπολήσει την τουρκική ναυαρχίδα. Σήμερα το νησί των Σπετσών, στις αρχές του Σεπτεμβρίου, γιορτάζει το ιστορικό αυτό γεγονός με το φεστιβάλ της Αρμάτας. Το μεγάλο αυτό φεστιβάλ, διάρκειας μιας εβδομάδας, συμπεριλαμβάνει θεατρικές παραστάσεις, πολιτιστικές εκθέσεις καθώς και μουσικές παραστάσεις και κλιμακώνεται με την αναπαράσταση της ναυμαχίας των Σπετσών, μπροστά στο λιμάνι του νησιού.

    Μετά το τέλος της Επανάστασης, οι Σπέτσες άρχισαν να παρακμάζουν και να μειώνεται ο πληθυσμός της. Παρ' όλα αυτά, υπάρχει πνευματική εξέλιξη στο νησί. Ένα από τα σημαντικότερα πρόσωπα στο νησί την εποχή αυτή είναι ο Σωτήριος Ανάργυρος. Γεννημένος στις Σπέτσες το 1849 με καταγωγή από την ένδοξη σπετσιώτικη γενιά των Αναργυραίων, υπήρξε η σπουδαιότερη προσωπικότητα των Σπετσών του τελευταίου αιώνα. Ενσάρκωσε το κλασικό τύπο του νέου έλληνα μετανάστη.

    Η δίψα του για επιτυχία τον οδηγεί από νεαρή ηλικία σε περιπλανήσεις με σταθμούς την Κωνσταντινούπολη, τη Ρουμανία, την Αίγυπτο, τη Γαλλία και τέλος την Αγγλία. Εκεί ασχολείται για πρώτη φορά με τα καπνά. Το 1883 ο Ανάργυρος, οδηγημένος από το εμπορικό του ένστικτο, μεταναστεύει στη Νέα Υόρκη της Αμερικής. Εκεί προσλαμβάνεται στη μεγάλη καπνοβιομηχανία του Αμερικανοεβραίου Τόμσον, την οποία και στο τέλος κληρονομεί μετά την υιοθεσία του από τον μεγαλοβιομήχανο. Με βάση την επιχείρηση αυτή, ο Ανάργυρος κτίζει ένα πραγματικό εμπορικό κολοσσό στο χώρο των καπνών και επεκτείνεται σχεδόν σε όλη την Αμερικανική αγορά. Το 1894 επιστρέφει για πρώτη φορά στις Σπέτσες. Ξανάρχεται τον επόμενο χρόνο οπότε γνωρίζει - και λίγο αργότερα παντρεύεται - τη δεύτερη εξαδέλφη του Ευγενία Θ. Αναργύρου. Το ζεύγος γυρίζει στην Αμερική, για τρία ακόμη χρόνια. Η νοσταλγία όμως της γυναίκας του για τις Σπέτσες εξαναγκάζουν τον Ανάργυρο να πουλήσει τις επιχειρήσεις του στην Αμερική και να εγκατασταθεί στις Σπέτσες. Από την πώληση της καπνοβιομηχανίας του και μόνο εισέπραξε τότε το ιλιγγιώδες ποσό των 650.000 δολαρίων.

    Η επιστροφή του Ανάργυρου στο νησί είναι η αρχή της ανάπτυξης των Σπετσών. Η εμπορική του δραστηριότητα συνεχίζεται και στην Ελλάδα. Οι Σπέτσες όμως αποτελούν το επίκεντρο των ενεργειών του. Το 1904 τελειώνει η ανέγερση πολυτελούς αρχοντικού, νεοκλασικού ρυθμού, στο κέντρο της πόλης. Το 1907 κατασκευάζει με δικά του έξοδα, το πρώτο υδραγωγείο του νησιού. Το 1913-14 η προσφορά του μεγάλου ευεργέτη προς το νησί είναι μεγάλη. Πρώτον αγοράζει μεγάλη έκταση την οποία αναδασώνει, δημιουργώντας και πάλι το πευκοδάσος των Σπετσών, δεύτερον ανοίγει περιφερειακούς δρόμους στο νησί και τρίτον κατασκευάζει το ξενοδοχείο "Ποσειδώνιο". Το τελευταίο αυτό έργο του έδωσε μεγάλη τουριστική ώθηση στις Σπέτσες και ανέδειξε το νησί σε παραθεριστικό κέντρο των ανώτερων κοινωνικών στρωμάτων.

    Το 1927 γίνεται η έναρξη της λειτουργίας της Αναργυρείου - Κοργιαλενίου Σχολής η οποία ήταν η μεγαλύτερη προσφορά του εθνικού ευεργέτη και πραγματικά ανέβασε το πολιτιστικό επίπεδο του νησιού. Η "Σχολή" υπήρξε ένα από τα καλύτερα πρότυπα κολέγια των Βαλκανίων και υπήρξε έμπνευση του Ελ. Βενιζέλου, προσωπικού του φίλου και δημιούργημα του Ανάργυρου. Λειτούργησε μέχρι το 1983 με Έλληνες και αλλοδαπούς μαθητές.

    Εκτός από τις προσφορές του προς το νησί, σημαντικές είναι και οι δωρεές του προς το κράτος για την αγορά αεροπλάνων και υπέρ των αναπήρων πολέμων.

    Μετά την ίδρυση του ελληνικού κράτους η ναυτιλιακή και ναυπηγική δραστηριότητα των Σπετσών παρέμεινε ακμαία μέχρι τουλάχιστον τη δεκαετία του 1870 (έτος κατά το οποίο το νησί είχε στόλο 223 μεγάλων ιστιοφόρων), όταν πλέον αρχίζει η αντικατάσταση της ιστιοφόρου ναυτιλίας από την ατμοκίνητη. Τον 20ο αι. το νησί εξελίχθηκε πλέον σε κοσμοπολίτικο τουριστικό κέντρο, ενώ από το 2004 άρχισε να λειτουργεί και τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων του Τ.Ε.Ι. Πειραιά. 

 

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ » ΟΤΑ - ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ » ΔΗΜΟΙ

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα για να επικοινωνήσουμε μαζί σας, για περισσότερες πληροφορίες.

Όνομα:
Επώνυμο:
Διεύθυνση:
Τ.Κ.:
Πόλη:
Χώρα:
Τηλ:
Fax:
Email:
Μήνυμα:
 

id: 24048
URL URL: http://wiw.gr/greek/spetses_hora_municipality_of_spetses/
ΑΝ ΚΑΠΟΙΟ ΑΠΟ ΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ, ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ.